vizual za epromet link

fotografija svecanosti 30 godina operacije florijan

Jučer, na Dan hrvataskog vatrogastva i blagdan našeg nebeskog zaštitnika Svetog Florijana, u Supetru je obilježena trideseta godišnjica početka Operacije Florijan a u sklopu iste održana je i svečanost potpisivanja međunarodnog sporazuma o vatrogasnoj suradnji između HVZ i BSFA.

 

 

Uvažene su goste u ime domaćina na početku svečanosi pozdravili zapovjednik DVD Supetar i VOP Brač Nikola Martinić – Dragan i gradonačelnica Grada Supetra Ivana Marković nakon čega smo se svi skupa prisjetili početaka Operacije Florijena i njenog značaja za naše bračko a i hrvatsko vatrogastvo u cjelini.

Humanitarna organizacija “Operation Florian” sa sjedištem u Engleskoj, ustrojena 1994. za pružanje pomoći spasilačkim i vatrogasnim postrojbama na području Republike Hrvatske, dopremila je u razdoblju svog djelovanja od 1994. do 2002. godine na područje Republike Hrvatske 70 vatrogasnih vozila i velike količine vatrogasne opreme kao što su osobna i skupna zaštitna oprema, izolacijski aparati, vatrogasne armature, spasilačka oprema, aparati za reanimaciju i sl. Posebnost u okviru ovih akcija bila je upravo u tome da su donacije usmjeravane u područja, gdje vatrogasna organizacija nije u dogledno vrijeme bila sposobna iz vlastitih sredstava nabaviti zadovoljavajuću tehniku i opremu (ratom stradala područja), te je razvoju zaštite od požara i vatrogastva dat značajan zamah.

Pružanje pomoći, koje je otpočelo već 1994. godine, prvenstveno kao suradnja temeljena na kontaktima dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar i humanitarne organizacije "Operation Florian", razgranala se i proširila u tolikoj mjeri da je količina skupljene vatrogasne opreme u Engleskoj bila prevelika za područje otoka Brača, te je 1996. godine suradnja podignuta na razinu Republike Hrvatske. U suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i Ministarstvom unutarnjih poslova, “Operacija Florijan Hrvatska” uspješno je organizirala 7 vatrogasnih kampova u Republici Hrvatskoj, koji su održani u početku u Supetru na Braču, te do 2002. godine kao disperzirani kampovi diljem Republike Hrvatske.

Preko “Operation Florian” pokrenute su inicijative u pogledu uključenja Hrvatske vatrogasne zajednice u međunarodnu vatrogasnu organizaciju NFPA, uspostavljena je suradnja između proizvođača vatrogasne tehnike i opreme, na području usavršavanja i osposobljavanja vatrogasnih kadrova, rada s vatrogasnom mladeži, itd.
“Operacija Florijan” je također značajnu pomoć pružila Gorskoj službi spašavanja i bolnicama na području Republike Hrvatske.
Na jučerašnjoj svečanosti kojoj je sudjelovao i veleposlanik Velike Britanije i Sjverne Irske u Republici Hrvaskoj, Nj.E. Steven Thomas prisjetili smo se samih početaka operacije Florijan i svih ljudi zaslužnih za njeno planiranje, organiziranje i nesmetano odvijanje tijekom razdoblja u kojem se ona odvijala u našoj zemlji. Tom je prigodom tako visoko izaslanstvo HVZ koje su činili GVZRH, g. Slavko Tucaković, predsjednik HVZ g. Ante Sanader, podpredsjednik HVZ Dino Kozlovec i pomoćnik GVZRH za priobalje g. Joško Grančić visokim vatrogasnim priznanjima odlikovao je britanske sudionike operacije: Steve Owen-Hughesa MBE QFSM DL (Predsjednik BFSA i osnivač Operacije Florijan), Graham Howgatea (Tajnik BFSA), Mick Dohertya BEM (CEO Operacije Florijan i Steve Hamma (CEO Instituta vatrogasnih inženjera - IFE)
BSFA i Dobrovoljno vatrogasno društvo Supetar su kao vatrogasne organizacije za svoju uspješnu suradnju nagrađene velikim plaketama.

Valja napomenuti kako su svečanosti kao članovi izaslanstva prisustvovali i Roy Bishop OBE QFSM - Predstavnik Nacionalnog vatrogasnog vijeća Velike Britanije (NFCC) te Roy Baraclough zapovjednik vatrogasne brigade West Sussex i član Operacije Florijan.

Nakon uručenja priznanja britaskim vatrogascima, u ime BFSA i same Operacije Florijan uručena su priznanja i hrvatskim sudionicima iste, medalje i diplome uručili su Steve Owen-Hughes MBE QFSM DL - Predsjednik BFSA i osnivač Operacije Florijan Mick Doherty BEM, njen CEO a dobitnici su bili Teodor Fricki (posthumno), Franjo Gregurić, Ivica Vranjičić, Nikica Maričić, Vinko Bakija (posthumno), Ana Tomšič (posthumno), Ante Sanader, Slavko Tucaković i Jakov Zlatar.

U drugom dijelu svečanog programa potpisan je i sporazum o Međunarodnom partnerstvu u vatrogasnoj razmjeni između BFSA & HVZ kojim se poštujući pravni okvir ustanovljen Zjedničkom izjavom o bilateralnoj suradnji između Republike Hrvatske i Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske potpisanoj u Londonu 28. travnja 2023. godine, potvrđuje namjera obje strane za pokretanje programa koji će uspostaviti stalan, dvosmjerni i sustavni transfer znanja između hrvatskih i britanskih vatrogasaca ne samo u svim stručnim područjima u kojima su pojedine strane insuficijentne nego i na svim razinama vatrogasnog djelovanja: strateškom, taktičkom i operativnom.

Dugogodišnje prijateljstvo hrvatskih i engleskih vatrogasca poglavito kroz Operaciju Florijan čiju smo tridesetu godišnjicu jučer evo ovako svečano obilježili, trebalo bi pomoći u operacionalizaciji ovog programa sa konkretnim ciljevima zadanim odmah na početku i, nadamo se, opipljivim i lako mjerljivim rezultatima na njegovom kraju.

U nastavku svečanosti britansko izaslanstvo, predvođeno britanskim veleposlanikom Thomasom i predsjednikom BFSA gospodinom Owen-Hughesom i hrvatsko izaslanstvo predvođeno glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH Slavkom Tucakovićam i predsjednikom HVZ-a Antom Sanaderom posjetila su spomen obilježje „fallen Royalsima“, britanskim marincima i komandosima poginulima na otoku Braču u Drugom svjetskom ratu koji su u znak zahvale i sjećanja na njihovu žrtvu podno spomen ploče položili vijence i održali minutu šutnje prije koje je u njihovu čast zapovjednik Roy Baraclough izrecitirao "Ode of Remembrance" dio poeme „For the Fallen" britanskog pjesnika Laurencea Binyona koji se tradicionalno izvdoi u ovakvim prigodama.

florijan1

Nakon svečanog ručka za sve uzvanike, uslijedio je koncert naše ženske vatrogasne klape Alegrija a usred programa britanski su vatrogasni zapovjednici u jednoj maloj impromptu ceremoniji posebnim prigodnim priznanjem u mirovinu otpratili našeg veterana Tomu Dragičevića – Kanadera zahvalivši mu se tako za sve čime je svojim samoprijegornim radom tijekom svih tih godina doprinosio vatrogastvu i Operaciji Florijan.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.