vizual za epromet link

Zastava grada Supetra

Na današnjoj svečanoj sjednici gradskog vijeća Grada Supetra dodijeljena su Javna priznanja Grada Supetra.

 

Plaketa Grada Supetra
MAŽORETKINJAMA GRADA SUPETRA
za brojna osvojena priznanja na državnim i međunarodnim natjecanjima

0 MAZORETKINJE

Mažoret klub Supetar doveo je ovu plesnu aktivnost kao novinu na otok Brač i u kratkom se vremenu uspješno predstavio u zemlji i inozemstvu. U rad kluba vrlo brzo uključio se velik broj djevojčica zahvaljujući angažmanu i predanosti voditeljice i glavne trenerice Sanje Matić, magistre kineziologije iskusne u svijetu mažoret plesa. Uz Sanju, djecu podučavaju vrsne trenerice Paula Lepšanović, Magdalena Jerkan i Luce Klarić koje u svoje programe uključuju djecu od najranije dobi, počevši od satova mini gimnastike do plesnih elementata na treninzima u višim kategorijama. Brojna putovanja Supetarskih mažoretkinja na smotre i natjecanja, osim sportskih dostignuća pridonijela su zajedništvu i druženju djece, a ta su im lijepa iskustva postala uspomena za cijeli život. Klub djeluje u Supetru i okuplja brojnu djecu s čitavoga otoka koja su osvojila mnoga priznanja i medalje i u najboljem svijetlu predstavila svoj grad i otok Brač.
Natjecateljska postignuća mažoretkinje su ostvarile na natjecanjima u Novigradu 2021.,
Inter dance festivalu Sarajevo 2022., u Budvi i Trilju 2022., Regionalnom natjecanju Imotski 2023. te na prvenstvu Hrvatske u mažoret plesu u Splitu 2023. kada su osvojile jedno zlato i dvije bronce. Iza svakog njihova nastupa stoji velika žrtva - brojni treninzi, veliki trud vrijednih trenerica, izuzetan angažman roditelja, ali i puno radosti i veselja zbog ostvarenih uspjeha. Grad Supetar s velikim ponosom svojim mažoretkinjama dodjeljuje ovu Plaketu.

 

Nagrada Grada Supetra - skupna
TAMBURAŠKOM SASTAVU SUPETAR
za izniman doprinos promicanju kulturnog amaterizma i očuvanju kultune baštine grada Supetra

0 TAMBURE

Zahvaljujući djelovanju Tamburaškog sastava Supetar, tradicija tamburaške glazbe u Supetru živi više od 120 godina.Tamburaški orkestar osnovan je 1900. godine kada se Supetar s ondašnjih 1892 stanovnika, nakon osnivanja Supetarske glazbe (1877.) i Filharmoničkog društva ( 1878.) obogatio s dvjema vrijednim glazbenim ustanovama Pjevačko-tamburaškim društvom "Porin" i Školom glasovira. Voditelj je bio Rudolf Dalibor Wunsch.
Nakon osipanja „Porina" tamburašku je glazbu, pedesetih godina 20. stoljeća ponovno oživio mladi nastavnik Željko Turniški. Bio je to pravi procvat, nižu se brojni uspjesi na natjecanjima, odgojene su mnoge generacije tamburaša. lako se Tamburaško društvo više puta osipalo zbog odlaska članova na školovanje, financijskih i drugih razloga, uvijek se i iznova obnavljalo. Pravu renesansu doživjelo je obnovom rada KUD-a „Joško Rendić" 1980. kada je uz Tamburaški orkestar djelovala i limena glazba, pjevački zbor, klapa Vala, ženska klapa, lutkarsko kazalište. Nakon smrti voditelja sastava Željka Turniškog tamburaši nekoliko godina pauziraju, a ponovno su zasvirali 1993. pod stručnim voditeljstvom Dragana Smiljana. I ponovno procvat, gostovanja, aktivnosti
Nekoliko godina tamburaši su opet utihnuli, ali ne za dugo. „Stari" tamburaši, uglavnom tamburašice, okupljaju se u proljeće 2007. uz stručnog voditelja prof. Daniela Kelavu. Sastav se pomladuje i sve je aktivniji. Obogaćuje se gitarama i mandolinama, a repertoar je raznolik: od bračkih plesova, dalmatinskih pjesama, valcera do obrada mnogih klasičnih i modernih skladbi. Sastav pokazuje da tamburaška glazba osim u tradicijskom smilslu može biti iznimno atraktivna i u segmentima klasične te popularne glazbe.
Tamburaški sastav Supetar kroz svoje aktivnosti posvećuje iznimnu brigu za unaprjeđenje tamburaške glazbe i njegovanje običaja. Redovito nastupa na koncertima i kulturnim manifestacijama grada Supetra i čitavog otoka Brača. Tradicija sviranja tamburaške glazbe u Supetru osobito u posljednjih petnaestak godina sačuvana je prvenstveno zahvaljujući predanom radu, ustrajnosti i postojanosti članova Tamburaškog sastava Supetar u kojemu sviraju: Mislava Dodig, Marija Kelava, Karmen Gospodnetić Vesna Klepo , Danijela Damjanović, Ana Martinović, Nadja Rajević, Gita Dragičević, Elza Simon, Dario Sekulović, Karmela Bjažević, Lidija Dedić, Jovan Kostadinov, Loran, Petar Obilinović, Hrvoje Akmadžić. Stručni voditelj je prof. Daniel Kelava.
Kulturni i društveni život grada Supetra gotovo je nezamisliv bez naših „tamburaša". Supetarsko lito, Festival čakavske riči u Škripu, Noć muzeja, Božićna kartulina, Otkrivajući Mirca, samo su neke od manifestacija koje je Tamburaški sastav Supetar oplemenio svojim baštinskim i edukativnim programima, a skupna nagrada Grada Supetra zasluženo je priznanje za njihov rad.

 

Grb Grada Supetra
JOZI HUDIJU
za nesebičan doprinos kao dobrovoljnog darivatelja krvi

0 HUDI

Jozo Hudi član Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi Supetar i Gradskog društva Crvenog križa Supetar, darovao je krv čak 100 puta. Svojim se angažmanom istaknuo u organizaciji mnogih akcija dobrovoljnog darivanja i kao neumorni motivator mladih u nastojanju da postanu članovi DDK. Kao poslodavac, Hudi je godinama poticao svoje zaposlenike da sudjeluju u ovoj plemenitoj aktivnosti. Zahvaljući njegovoj humanosti i solidarnosti mnogima je stigla pomoć u ozdravljenju ili im je spašen život.
Neprocjenjiva je vrijednost samo jedne, a kamo li 100 darovanih doza krvi koliko je dao Jozo Hudi. Zbog svog dragocjenog doprinosa predložen je i za najveće civilno odlikovanje „Red danice Hrvatske s likom Katarine Zrinski“, na ponos svome gradu i sugrađanima.

 

Nagrada Grada Supetra za životno djelo
ROBERTU BARILLI
za dugogodišnji rad i izuzetan doprinos na području kulture i promocije Grada Supetra

0 ROBERT

Robert Barilla istaknuti je član otočne zajednice, a kao upravitelj Zaklade "Otok Brač" svojim dugogodišnjim istraživačkim, fotografskim i spisateljskim radom osobito se posvetio očuvanje povijesne, kulturne i umjetničke baštine otoka Brača. Kruna njegova dosadašnjeg rada svakako je monografija "OTOK BRAČ — NEGDJE IZMEĐU MORA I ZVIJEZDA" predstavljena 2022. godine. Predano istraživanje, sustavno prikupljanje podataka i analitička priprema tijekom punih 18 godina rezultirali su s više od 1.300 stranica monografije u kojoj su obrađena sva bračka mjesta. Barilla kaže da se zapravo radi o svojevrsnom kolektivnom znanju o otoku Braču - tu su i ljudi i običaji, povijesni događaji, i biljni i životinjski svijet, i podzemlje i podmorje… Monografija je već otišla na sve kontinente i jedan je od najboljih ambasadora otoka Brača.
"Robert Barilla se ovim radom pokazao kao nadareni istraživač i senzibilan putopisac, s istančanim zapažanjem morfologije i geologije Brača, prirodnih osobitosti, flore i faune, njegovih arheoloških slojeva i pojedinih kulturno-povijesnih sredina. Uključujući brojne teme i saznanja stvorio je specifičan autorski jezik u oblikovanju fotografskih priloga što knjizi daje posebnu kvalitetu i profilira je kao visoko vrijedno izdanje", napisala je recenzentica knjige, dr.sc. Vanja Kovačić, prikazavši tako izuzetnu važnost ove monografije.
Barilla je nebrojeno puta uzduž i poprijeko obišao Brač, istraživao podmorje i podzemlje, zabilježio mnoge priče i nepoznanice, mnoge je podatke doznavao iz arhiva i muzeja drugih država, snimio tisuće prekrasnih fotografija...
I nadalje vrlo aktivno stvara i sudjeluje u životu otočne zajednice, a Nagrada Grada Supetra za životno djelo zasluženo je priznanje njegovu dosadašnjem iznimnom sveobuhvatnom radu.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.