vizual za epromet link

Manifestacija Biser mora 2023 - plakat

Pred nama je po broju natjecatelja događanja najveći Biser mora do sada, očekuju nas tri dana nadmetanja za nagrade i titule, a i nove natjecateljske kategorije.

 

Idućeg tjedna održat će se 18. izdanje Bisera mora, najvećeg kuharskog natjecanja i festivala gastronomije u regiji, kojeg je pokrenuo kulinarski entuzijast Miro Bogdanović sa suradnicima u Makarskoj 2006. godine. Iz malog regionalnog natjecanja te preseljenjem u Svpetrvs hotele u Supetru na Braču 2010. godine, prometnuo se u vodeći međunarodni festival kuhara i ugostiteljskih škola u ovom dijelu Europe kojim organizator, međunarodna udruga Šefovi kuhinje mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), s partnerima okuplja natjecatelje i goste iz brojnih zemalja.

Festival objedinjuje trodnevna natjecanje srednjih i viših turističko ugostiteljskih škola, konobara, strukovnih nastavnika i profesionalnih kuhara koji se bore za juniorsku i seniorsku titulu i nagrade. Uporedo održavaju se eno gastro radionice, cooking showovi, izložbe, degustacije, prezentacija strane i domaće kuhinje te zabavni programi uz dobre zalogaje i kapljice s velikim kuharskim svjetskim imenima.

Biser mora 1200 x 900 log

"Ove godine na natjecanju imamo 41 međunarodnu školu, a neke se još nastoje prijaviti što je poprilično kasno s obzirom na preostale raspoložive natjecateljske termine. Tu je i veliki broj profesionalnih kuhara koji se žele odmjeriti s kolegama, a ove godine imat ćemo blizu 200 ulaza u kuharske boksove u različitim kategorijama koje će bodovati međunarodno kulinarski suci pod vodstvom Marije Lulić, dopredsjednice ŠKMER-a i dugogodišnje šefice kuhinje hotela Park. Osim kuharskih nadmetanja, u Supetru imat ćemo natjecanja juniora konobara i mladih barmena u kategoriji Sinkronizirani koktel. Od novih kategorija, tu je timsko natjecanje strukovnih nastavnika i mentora u kategoriji Chef's table gdje će se ocjenjivati njihova umješnost od pripreme jela do posluživanja gostiju" – navela je Nives Delić, voditeljica natjecanja Bisera mora.

Po prvi put na Biseru mora održat će se i seminar, odnosno svojevrsna obuka za gastronomske suce, a riječ je o dvodnevnoj modularnoj edukaciji namijenjenoj strukovnim nastavnicima, mentorima te profesionalcima iz hotelijersko-ugostiteljske struke. Vodi ga Vladimir Vladić, dugogodišnji profesor usluge i prijema gostiju u državnoj hotelijerskoj školi Lycée “Emilie du Châtelet” u Marne la Vallée kraj Pariza i voditelj niza prestižnih francuskih ugostiteljskih objekata. Polaznicima će predstaviti put od ideje do organiziranja gastronomskog natjecanja, planiranja i realizacije te napose koncept cjelokupnog ocjenjivanja.

U Cooking Areni Bisera MORA na štandovima i prezentacijama posjetitelji će moći doznati sve o novim zanimanjima i strukturnim promjenama koja se razvijaju u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split kako bi se obrazovanje unaprijedilo prema stvarnim potrebama poslodavaca. Posjetitelji će imati prilike upoznati se s Business and Hotel Management School (B.H.M.S.) iz Luzerna, prestižnim fakultetom za poslovanje, ugostiteljstvo i turizam unutar Bénédict Education Group. Svjetski je to poznata edukacijska organizacija koja svake godine obrazuje preko 16 000 studenata po inovativnim programima i posebnim rješenjima koja studiranje čini kraćim nego je to praksa sličnih učilišta.
O talijanskima pizzama na Biseru mora uputit će nas tvrtka Alectoris, dok će austrijski QimiQ s pastry cheficom Ivanom Bradarić pokazati kako pripremati a la carte restoranske deserte (dekonstrukcija splitske torte i dacquoise biskvit s jagodama) s njihovim visokokvalitetnim vrhnjima koja nose dva svjetska food Oscara.

Gastro ribarnice Brač tvrtke Centaurus u suradnji sa ŠKMER-ovim kuharima pokazati će svoje nove proizvode i ready to cook kao što u cental cut mola, mesa rakova i druge morske delicije iz njihovog asortimana, a ugostitelji Brača i drugi posjetioce moći će vidjeti pripremu na Electrolux Professional Skyline i ih probati u Cooking Areni u Svpetrvs hotelima. Učinkovito oštrenje noževa donosi nam tvrtka Mex noževi i oštrice Osječanina Ismeta Mehičića, dipl. inž. brodostrojarstva, koji je u poslu još od daleke 1993. godine.

Kušat će se ponovo vrhunske Aurelia tjestenine, kao i jela s Kotanyi suhim marinadama koje će nam pripremiti Petar Vlak, lani drugoplasirani na Biseru mora. Orgula nam je pripremila nagrađivana djevičanska ulja za natjecanja i prezentacije, a o vinima koja će pratiti demonstracijske tanjure pobrinut će se Damir Zrno iz osječke tvrtke Wine4All, a bit će tu i Wine&Friends sa svojom vinskom prezentacijom. Elmag će se poslovično pobrinuti za higijenske potrepštine i pribor svojim vrhunskim rješenjima, a manifestaciju ćemo zaključiti s Chef Pero Ginom, luksuznog žesticom iza kojeg stoji jedan od veterana naše udruge – Pero Savanović.

Suorganizatori XVIII. Bisera mora su Grad Supetar, Turistička zajednica grada Supetra, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Svpetrvs hoteli. Manifestacija se organizira se u sklopu provedbe EU projekta "Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split" kojem je nositelj Turističko - ugostiteljska škola Split, pa će na Braču biti predstavljeni novi obrazovni programi usklađeni sa stvarnim potrebama poslodavaca.

 

 

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.