vizual za epromet link

fotografija Jurja Đure Razmilića

Danas je u 93. godini života u bolnici u Splitu preminuo Juraj Đuro Razmilić, naš poznati kolekcionar umjetnina, pokrovitelj i mecena mnogih mladih umjetnika.

 

 

 

 

 

Za naročiti doprinos razvoju Supetra kao grada kulture i umjetnosti kroz donaciju zbirke umjetnina renomiranih hrvatskih i slovenskih umjetnika Juraj Đuro Razmilić 2018. godine proglašen je počasnim građaninom Grada Supetra.

Juraj Đuro Razmilić rođen 1929. godine, osnovno školovanje završio je u Supetru, a zvanje inženjera sigurnosti stekao je na Sveučilištu u Zagrebu. U Splitu godinama radi poslove zaštite na radu, a poseban stručni doprinos dao je prilikom izgradnje Hajdukova stadiona u Splitu. Kao inspektor rada pokrivao je područje otoka Brača, bio je angažiran na izgradnji hotela u Supetru i Bolu i tunelu Dol - Bol.

Od najranije mladosti posebno je zainteresiran za umjetnost, intenzivno se druži s mnogim vrsnim umjetnicima i sakuplja njihove radove. Stvara vrlo vrijednu zbirku umjetnina i organizira brojne izložbe u Splitu i Supetru. Kao kolekcionar stječe veliki ugled u umjetničkim krugovima i postaje pokroviteljem i mecenom mnogim mladim umjetnicima. Iz svog bogatog fundusa 2018. godine Gradu Supetru poklonio je vrijednu zbirku od 17 slika renomiranih hrvatskih i slovenskih umjetnika među kojima su djela Josipa Vanište, Ive Šebalja, Josipa Botterija Dinija, Petra Jakelića, Frnacea Slane i Ede Murtića, te četiri skulpture čiji su autori Ksenija Kantoci, Kosta Angeli Radovani, Vojin Bakić i Kruno Bošnjak.

Juraj Razmilić je uvijek poticao svaki napredak i razvoj grada Supetra, osobito na području kulture i umjetnosti, a njegova je donacija ujedno i želja da Supetar, za kojega je beskrajno vezan, bude prepoznat kao Grad kulture i umjetnosti.

Posljednji ispraćaj Jurja Đure Razmilića obavit će se tiho, u krugu njegove obitelji na gradskom groblju sv. Nikole u Supetru.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.