vizual za epromet link

Projekt Zeleni Brač odobren je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Grad Supetar kao nositelj projekta u ime svih ostalih Općina potpisao je ugovor sa Fondom. Projekt ZELENI BRAČ je ujedno i  prvi projekt koji je ujedinio sve bračke općine na temu otpada. Ured Aktiva Brač je voditelj projekta.

INFORMACIJE O PROJEKTU

Projekt zajednički provode sve bračke općine i Grad Supetar, kako bi se projektnim aktivnostima obuhvatila baš sva mjesta na otoku Braču te tako omogućila i ravnopravnost svih otočana u pristupu informacijama o gospodarenju otpadom.


NAZIV PROJEKTA

“Zeleni Brač - edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču”


NOSITELJ I PROVODITELJI PROJEKTA

Grad Supetar (nositelj projekta), općine Bol, Milna, Nerežišća, Postira, Pučišća, Selca, Supetar, Sutivan


KRATKI OPIS PROJEKTA

Ovaj projekt nastavak je uspješne suradnje svih bračkih općina u području održivog i odgovornog gospodarenja otpadom na otoku Braču. Uključuje aktivnosti koje na prikladan način dopiru do svih ciljanih skupina, informirajući ih i educirajući o poželjnim životnim navikama u kontekstu produkcije i zbrinjavanja otpada, dugoročno mijenjanjući način na koji se otpad percipira što vodi ka smanjenoj proizvodnji, a povećanoj količini recikliranog otpada. Projekt će informirati, educirati i motivirati otočane svih dobnih skupina o odgovornom gospodarenju otpadom na otoku Braču te rezultirati smanjenjem količine proizvedenog otpada, kao i usvajanjem pozitivnih životnih navika.


CILJEVI I OČEKIVANI REZULTATI PROJEKTA

Opća svrha odnosno cilj ovog projekta jest razviti pozitivne životne navike stanovnika otoka Brača po pitanju zbrinjavanja, ali i proizvodnje otpada, kroz priopćavanje informacija o gospodarenju otpadom na području otoka Brača, podizanje svijesti i razumijevanja (o) važnosti plana upravljanja otpadom u svakoj pojedinoj općini i gradu Supetru, poticanje ekološki odgovornog ponašanja otočana. Cilj se postiže kroz tri koraka – (1) izbjegavanjem nastanka otpada (čime se direktno smanjuje i sama količina otpada koja ulazi u sljedeće faze); (2) vrednovanjem, odnosno oporabom (korištenjem materijalnih i energetskih svojstava otpada za proizvodnju sekundarnih sirovina i energije) te (3) zbrinjavanjem otpada na uređena i kontrolirana odlagališta. Promocijom ovih koraka i provedbom čitavog projekta, utjecat ćemo na promjene životnih navika stanovnika otoka Brača, kao i  poslovne javnosti, što će dugoročno rezultirati postupnim smanjenjem proizvedene, a neodvojene količine miješanog otpada te povećanjem postotka recikliranog otpada.

PROJEKTNE AKTIVNOSTI

U sklopu projekta, provest će se sljedeće aktivnosti, namijenjene različitim skupinama:

1. Izrada letaka (na dva jezika)

2. Izrada vodiča/brošura

3. Izrada plakata (na dva jezika)

4. Radijske emisije o gospodarenju otpadom

5. Izrada internetske stranice

6. Provedba javnih tribina

7. Provedba radionica za djecu

8. Produkcija predstave za djecu

9. Dizajn i grafičko rješenje slikovnice ili bojanke za djecu

10. Produkcija elektronskih oglasa

Projektne aktivnosti možete pratiti i na facebook stranici Zeleni Brač.

 

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA I IZNOS KOJI SUFINANCIRA EU (U HRK)

299.490,00 kn, 85% sufinancirana od strane EU

RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA

1.11.2018.-31.10.2019.

KONTAKT OSOBA ZA VIŠE INFORMACIJA O PROJEKTU

Dijana Ščepanović, Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

 Poveznice na relevantne internetske stranice:

Strukturni fondovi 

Reportaža sa svečanog otvaranja projekta:

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.