vizual za epromet link

Donosimo važnu obavijest u svezi Javnog natječaja za korištenje javnih površina.

Poštovani gospodarstvenici,

Na službenim stranicama Grada Supetra 27. travnja 2020. objavljen je Javni natječaj za prikupljanje ponuda za korištenje javnih površine Grada Supetra.

U skladu s trenutnim izvanrednim okolnostima uvjetovanim pandemijom virusa i neizvjesnošću turističke sezone 2020., a uzimajući u obzir kako je turizam generator svih djelatnosti koje se odvijaju na javnim površinama Grada Supetra, točkom 1. II. Javog natječaja propisano je kako će razmjerno vremenu korištenja javne površine, vremenu prestanka mjera zabrane javnih okupljanja, zabrane prelaska iz županije u županiju, odnosno prelaska granica Odlukom gradonačelnice Grada Supetra biti umanjena konačna naknada za korištenje javnih površina. Pojednostavljeno, ugovori će se sklopiti onoga trenutka kada se stvore uvjeti za rad, a za ono vrijeme u kojem se nije radilo neće biti terećenja s osnove korištenja  javne površine.

Grad Supetar  je do sada pokrenuo mehanizme za uštedu na troškovnoj strani proračuna, od smanjenja plaća, zabrana novih zapošljavanja, ukidanja vijećničkih naknada, odgodom budućih nabavka i svih projekata osim onih ugovorenih EU i u tijeku, reduciranjem troškova Supetarskog lita, sredstava udrugama  i dr. , a sve sa ciljem uštede i racionalnog poslovanja da se stvore mogućnosti pomoći našim obrtnicima i gospodarstvenicima.

Do sada smo donijeli paket mjera za pomoć obrtnicima i poduzetnicima koji su obuhvaćeni Odlukom o mjerama donesenih 19.03.2020. od strane stožera CZRH, i to za vrijeme trajanja mjera a one se odnose na otpis :
-    plaćanja komunalne naknade,
-    plaćanja javnih površina,
-    plaćanja zakupa gradskih prostora,
-    plaćanja spomeničke rente (po odluci Vlade),
-    prilikom novih natječaja za javne površine iznos akontacije smanjili smo na 10%,
-    raspisali smo natječaj za novčanu pomoć za plaćanje troškova najma , financiranje prostora, knjigovodstvenog servisa i sl. koji će se isplaćivati u periodu od tri mjeseca,
-    podijelili smo pakete pomoći kozmetičarima, frizerima i sličnim obrtnicima koji su im potrebni za početak rada (zaštitna oprema, dezinficijensi i dr.)  

Kako vrijeme odmiče, sve smo više svjesni ekonomskih posljedica koje će ovaj virus ostaviti na našu zajednicu pogotovo što smo uvelike oslonjeni na turizam. Sukladno tome, a prvenstveno radi očuvanja radnih mjesta i likvidnosti poduzetnika, Grad Supetar donosi  odluku:

•    korištenje javnih površina se neće naplaćivati do 15.06.2020. bez obzira da li se iste koriste a sve radi pokretanja gospodarske aktivnosti, dok će ugovori biti sklopljeni po ukidanju mjera koje onemogućavaju rad,

•    iznos naknade za korištenje javne površine za preostali period korištenja za vrijeme trajanja ugovora umanjiti će se za 30 % ukupnog iznosa godišnjih i sezonskih naknada za korištenje javnih površina za sve obrtnike koji rade sezonske aktivnosti (štandovi, sklopljivi štand, pult za iznajmljivanje rent a boat…), te za ugostiteljske terase.

Umanjenje i oslobođenje se ne odnosi na one djelatnosti koji su imali gospodarsku aktivnost za vrijeme trajanja mjera. Također, pažljivo ćemo pratiti razvoj situacije te će se daljnja umanjenja vršiti sukladno razvoju turističke sezone.

Ovim putem napominjemo da bi se trošak Supetarskog lita uskladio sa prihodima koje ostvarimo od javnih površina , tj. sve aktivnosti, predstave i koncerte koji su se uobičajeno događale u našem Gradu moraju biti usklađene sa mjerama okupljanja koje će biti na snazi, ali i prihodom koji ostvarimo na račun javnih površna. To će značiti puno manje događanja, a i ona koja budemo imali biti će usklađena sa mjerama koje budu na snazi.

Također, ugostitelji će dobiti i mogućnost korištenja dodatne javne površine i to bez naknade, a koju ćemo dogovoriti nakon nastavljanja obavljanja djelatnosti. Aktivacijom svega ovoga želimo  započeti  s mjerama za oživljavanje gospodarstva, spasiti svako radno mjesto koje možemo te vratiti svim supetarskim obrtnicima i ugostiteljima koji su sve ove godine redovito plaćali svoje obveze i punili proračun Grada Supetra, koji je došao do statusa jednog od najrazvijenijih gradova u našoj zemlji do trenutka nastupanja virusa.

U skladu s trenutnom situacijom, želimo vam maksimalno pojednostavniti samu proceduru pribavljanja dokumentacije  za prijavu na Javni natječaj. Stojimo vam na raspolaganju za pomoć pri pribavljanju potrebne dokumentacije, dok će određenu dokumentaciju biti će moguće i nakandno dostaviti, samo vas molimo za napomenu prilikom prijave ili za prethodno kontaktiranje.

Pratit ćemo ažurno kao i do sada razvoj situacije, vaše potrebe i Odluke Stožera civilne zaštite RH te pokušati pravovremeno iznaći način da vam pomognemo u ponovnoj uspostavi poslovanja.

    Sa poštovanjem,
Ivana Marković, mag.oec., v.r.
                                                                                                 Gradonačelnica Grada Supetra

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.