Naši mladi vatrogasci iz dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar završili su prošle nedjelje svoje sudjelovanje u Ersumus+ programu u slovenskoj Postojni.

 

 

 

 

 Erasmus+ program je EU-a kojim se kroz različite projekte podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi. Njegov proračun od 14,7 milijardi eura omogućuje studiranje, osposobljavanje i stjecanje iskustva u inozemstvu za više od 4 milijuna Europljana.

Jedan od takvih projekata osmislili su vatrogasci PGD Postojna u Republici Sloveniji i pozvali svoje supetarske kolege da sudjeluju u njumu kao dionici čemu su se oni rado i odazvali.Projekt je potom razrađen, prijavljen i na koncu odobren od nadležnih EU tijela pa je od 20. do 27. listopada 10 mladih supetarskih vatrogasaca zajedno sa svojim slovenskim kolegama u novom Gasilsko-reševalnom centru u Postojni kao i u velikom Izobraževalnom centru za zaščito in reševanje u Igu kod Ljubljane prošlo zahtjevnu vatrogasnu obuku koja je obuhvaćala specijalističke teme pretrage ruševina, spašavanja s visina, obrane od poplava i sudjelovanje u tehničkim intervencijama s naglaskom na teške prometne udese.Cilj programa nije bila samo strukovna obuka već i prevladavanje jezičnih i kulturalnih barijera te stvaranje komunikacijskih, društvenih i prijateljskih veza među njegovim mladim sudionicima što je, opća je ocjena svih koji su u njegovoj realizaciji sudjelovali, uspješno i ostvareno.Svi su polaznici po završetku obuke dobili i tzv. Youthpass certifikat kojim ne samo da im je potvrđeno sudjelovanje u pojedinom projektu u sklopu programa Erasmus +, Mladi na djelu već im on u budućnosti može poslužiti kao priznanje usvajanja znanja, vještina i kompetencija koje su u ovom procesu neformalnog učenja usvojili.Nastavak je ovo dugogodišnje suradnje gradova prijatelja Postojne i Supetra a organizatori projekta već su počeli s planiranjem njegova nastavka, možda već ovog ljeta kod nas na Braču.

 

 

 

 

 

 

Korisni brojevi

Grad Supetar 756-710
Policijska postaja 631-145
Hitna medicinska pomoć 640-014
Vatrogasci Supetar 630-919
Knjižnica Supetar 630-033
Turistički info centar 630-551
Jadrolinija Supetar 631-357
Autotrans Brač 631-122

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.