vizual za epromet link

Naši mladi vatrogasci iz dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar završili su prošle nedjelje svoje sudjelovanje u Ersumus+ programu u slovenskoj Postojni.

 

 

 

 

 



Erasmus+ program je EU-a kojim se kroz različite projekte podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi. Njegov proračun od 14,7 milijardi eura omogućuje studiranje, osposobljavanje i stjecanje iskustva u inozemstvu za više od 4 milijuna Europljana.

Jedan od takvih projekata osmislili su vatrogasci PGD Postojna u Republici Sloveniji i pozvali svoje supetarske kolege da sudjeluju u njumu kao dionici čemu su se oni rado i odazvali.



Projekt je potom razrađen, prijavljen i na koncu odobren od nadležnih EU tijela pa je od 20. do 27. listopada 10 mladih supetarskih vatrogasaca zajedno sa svojim slovenskim kolegama u novom Gasilsko-reševalnom centru u Postojni kao i u velikom Izobraževalnom centru za zaščito in reševanje u Igu kod Ljubljane prošlo zahtjevnu vatrogasnu obuku koja je obuhvaćala specijalističke teme pretrage ruševina, spašavanja s visina, obrane od poplava i sudjelovanje u tehničkim intervencijama s naglaskom na teške prometne udese.



Cilj programa nije bila samo strukovna obuka već i prevladavanje jezičnih i kulturalnih barijera te stvaranje komunikacijskih, društvenih i prijateljskih veza među njegovim mladim sudionicima što je, opća je ocjena svih koji su u njegovoj realizaciji sudjelovali, uspješno i ostvareno.



Svi su polaznici po završetku obuke dobili i tzv. Youthpass certifikat kojim ne samo da im je potvrđeno sudjelovanje u pojedinom projektu u sklopu programa Erasmus +, Mladi na djelu već im on u budućnosti može poslužiti kao priznanje usvajanja znanja, vještina i kompetencija koje su u ovom procesu neformalnog učenja usvojili.



Nastavak je ovo dugogodišnje suradnje gradova prijatelja Postojne i Supetra a organizatori projekta već su počeli s planiranjem njegova nastavka, možda već ovog ljeta kod nas na Braču.

 

 

 

 

 

 

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.