vizual za epromet link

Fotografija potpisivanja memoranduma

U subotu 4.5.2024., na Dan hrvatskog vatrogastva i blagdan Svetog Florijana, u velikoj sali Vatrogasnog doma dobrovoljnog društva Supetar, u sklopu svečanog obilježavanja 30 godina od početka Operacije Florijan, Glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković i predsjednik British Fire Services Association Steve Owen-Hughes potpisali su Memorandum o razumijevanju koji omogućava tiješnju stručnu suradnju surednju između hrvatskih i britanskih vatrogasaca pod supervizijom ove dvije organizacije.

 

 

Razorni šumski požari svake godine na europskom kontinentu unište na tisuće hektara šume. Iako je rizik od požara veći u južnoeuropskim zemljama, klimatske promjene posljednjih su godina izložile jednakoj opasnosti i države centralne i sjeverozapadne Europe te danas ni jedna europska zemlja, pa tako ni Velika Britanija nije imuna na njih. U suočavanju sa, za njih posve novim, izazovima ove vrste ugroza logično je da te zemlje na najbolji mogući način pokušaju iskoristiti iskustva i znanje članica EU koji se sa istima bore već desetljećima. Pristup je to koji štedi vrijeme, novac i materijalno-tehničke resurse u planiranju, organiziranju i prilagodbi sustava novim izazovima kako bi isti u konačnici na što bolji način zaštitio ono što i jest najvažnije a to su materijalna dobra i ljudski životi.

S druge strane, zemlje juga europe suočavaju se sa sve bržom industrijalizacijom, urbanizacijom i ubrzanim rastom cestovnih prometnica i autoputeva što u vatrogasnom smislu donosi nove izazove u intervencijama u prometu, tehničkim intervencijama u gospodarstvu, strukturnim požarima i akcidentima sa opasnim tvarima. Usvajanje novih alata, tehnika i tehnologija u njihovoj prevenciji i eventualnom rješavanju jednako kao i u prvospomenutom slučaju puno je brže, efikasnije i ekonomičnije u suradnji sa srodnim organizacijama koje već imaju dugogodišnja iskustva u tome.
Potpisivanje ovog Memoranduma uvod je u projekt čvršćeg Partnerstva u vatrogasnoj razmjeni (FCP), međunarodne suradnje koji za cilj ima uspostavu konstantnog, dvosmjernog i sustavnog transfera znanja između hrvatskih i britanskih vatrogasaca u svim stručnim područjima u kojima su pojedine strane insuficijentne i na svim razinama vatrogasnog djelovanja: strateškom, taktičkom i operativnom u kojem će uz već spomenute HVZ i BFSA od samoga početka biti uključeni i Vatrogasni centar za edukaciju i tehnološki razvoj Split (VACETRAS) s hrvatske te Institut vatrogasnih inženjera (IFE) i Nacionalno vijeće vatrogasnih zapovjednika (NFCC) Ujedinjenog Kraljevstva s britanske strane.

memorandum
Dugogodišnje prijateljstvo hrvatskih i engleskih vatrogasca poglavito korz Operaciju Florijan koja je urpavo ove godine navršila 30. godina od njenog početka, trebalo bi pomoći u operacionalizaciji ove ideje i njene pretvorbe u jedan sveobuhvatni međunarodni vatrogasni projekt sa konkretnim ciljevima i, nadamo se, opipljivim i lako mjerljivim rezultatima.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.