vizual za epromet link

Primarna zdravstvena zaštita - ilustracija

Objavljujemo Otvoreno pismo gradonačelnice Grada Supetra ravnatelju Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije po pitanju primarne zdravstvene zaštite na otoku Braču.

 

 

 

 

 

Poštovani ravnatelju Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije,
Obraćam Vam se ovim putem sa ciljem da građani Grada Supetra i stanovnici otoka Brača kao i ja osobno dobijemo informacije koji se tiču primarne zdravstvene zaštite na otoku Braču.

Kao što Vam je poznato i kao što smo vodili više sastanka i koordinacija na ovu temu nudeći konkretnu pomoć koja se formalizirala u vidu Ugovora o sufinanciranju ginekologa na otoku Braču (potpisanog 8.11.2021. na rok od 4 godine) te Ugovor o sufinanciranju pedijatra na otoku Braču (potpisanog 26.01.2022. na rok od 4 godine) koja je i pokrenuta na inicijativu Grada Supetra i svih Bračkih općina.

Tada smo iskazali najbolju moguću volju i znak suradnje da pomognemo u rješavanju dugoročnog pitanja osiguravanja pedijatra i ginekologa tj. primarne zdravstvene zaštite koja je isključivo u Vašoj nadležnosti (a ne Jedinica lokalne samouprave) te se sa ovim ugovorima redovna plaća ginekologa i pedijatra sufinancira u iznosu tadašnji 8 tis kn. Polazili smo od pretpostavke da će to biti jedan od argumenata koji će Vama ali i nama pomoći da dugoročno riješimo pitanje pedijatra i ginekologa. Također, kada smo ovo predložili bili smo svjesni da ova stimulacija u nepovoljan položaj stavlja sve one doktore, medicinske sestre i tehničare i svo ostalo osoblje koje profesionalno obavlja svoj posao na otoku a koji jednako tako zaslužuju sve nagrade i pažnju. Međutim , dali ste nam do znanja da je to ključni argument kojim bi našli doktore koji bi došli raditi na otok.

U postupak odabira doktora nismo se mogli miješati niti za to imamo nadležnosti niti zakonske osnove ali ruku na srce nismo ni znali koji su to doktori i kada počinju sa svojim radom a niti da su prestali sa radnim odnosom. Još službeno nemamo niti jednu informaciju osim velikog nezadovoljstva sugrađana i to sa punim pravom.

Nakon proteka vremena sigurna sam , što vidimo iz trenutačne situacije da problem nismo riješili, da je on daleko veći neko ikada jer naši sugrađani, kao što sam Vas već obavijestila u mailu od dana 02.veljače 2024. moraju u Split na pregled ili u privatnog pedijatra koji trebaju plaćati. Što kada se radi o hitnom slučaju ? Da li trebaju unajmiti stan u Splitu kako Vam je jedan majka sa otoka pisala?

Pošto probleme volim rješavati, ne bježim od njih i sa ciljem dobivanja jasnih odgovora te daljnje rasprave na ovu temu molim žurne odgovore na dole postavljenja pitanja:

1) Tko radi kao pedijatar na otoku Braču?

2) Tko radi kao ginekolog na otoku Braču?

3) Da li odgovorne osobe pedijatar i ginekolog rade svaki dan i u kojim smjenama?

4) Da li posao pedijatra i ginekologa obavlja po jedan doktor ili se mijenja više doktora?

5) Da li ginekolog i pedijatar rade punu satnicu?

6) Ako ne rade, tko ih mijenja i kome se roditelji i otočke žene mogu obratiti?

7) Što se dešava sa ugovorima u sufinanciranju i ako nemamo stalne doktore koje sufinanciramo plaću? Ako se uplaćuje nekome tko nije dostupan našim sugrađanima u punom radnom vremenu Grad Supetar dovodi u pitanje smisao ovoga ugovora te prave posljedice istoga,

8)Kakav je Vaš plan vezan za popunjavanje zdravstvenog kadra na otoku Braču? Smatram da mi čelne osobe općina i Grada Supetra moramo ovu informaciju znati sa ciljem da svojim inicijativama pokušavamo doprinijeti rješavanju ovoga problem.

Za kraj ovoga pisma dati ću svoja razmišljanja na ovu temu. Očito stimulativni faktor u vidu dodatka na plaću nije osigurao dugoročan i željeni učinak ali je trebao poslužiti odgovornim osobama za organizaciju primarne zdravstvene zaštite na našem području da se nađe dugoročno i stalno rješenje ovoga problema. To se nažalost nije dogodilo i kako mi se čini u goroj smo situaciji nego što smo bili. Smatram da problemi organizacije primarne zaštite u otočnim sredinama ili nerazvijenim sredinama (što naš otok nije) treba biti pitanje nacionalne strategije gdje će se sa razini države, županije te uključenosti lokalne zajednice naći strateško rješavanje popunjavanja zdravstvenog kadra. Ovako planiranje zdravstvenog kadra u sredinama koje nisu Zagreb ili Split dovesti će do potpunog sloma primarne zdravstvene zaštite manjih, otočnih ili nerazvijenih sredina. Jedinice lokalne samouprave nemaju te nadležnosti statutom propisane obveze niti sredstva te očekujemo Vaše konkretne prijedloge.

Molim odgovore na gore postavljena pitanja da unutar Grada možemo konkretno raspraviti o ovoj tematici .

Lijep pozdrav,

 

Ivana Marković

Gradonačelnica Grada Supetra

 

 

 

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.