vizual za epromet link

Dan službe 112 ilusteacija

Predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe 11. veljače 2009. godine su potpisali tripartitnu deklaraciju kojom je 11. veljače ustanovljen kao Dan europskog broja 112.

 

 

Besplatnim pozivom na broj 112 moguće je zatražiti pomoć hitnih službi (policija, vatrogasci te hitna medicinska služba) u bilo kojoj državi članici Europske unije.

Broj 112 u Hrvatsku je uveden 11.2.2005., a sustav 112 djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova i neprekidno osigurava zaprimanje dojava na jedinstveni broj za hitne službe putem telefona, SMS poruka i e-poziva iz vozila. Putem broja zaprimaju se sve vrste hitnih poziva, a u skladu s utvrđenim procedurama pozivi se prosljeđuju u teritorijalno i strukovno nadležne prijavno – dojavne jedinice hitnih, spasilačkih i drugih službi jer sustav 112 nema vlastite operativne snage na terenu.

 

Pozivom na broj 112 može se pokrenuti:
- akcija traganja i spašavanja na kopnu i moru
- hitni prijevoz zrakom unesrećenog, organa ili tima za transplantaciju,
- hitni prijevoz zrakom timova za traganje i spašavanje
- lociranje unesrećenog pozivatelja
- angažiranje nadležnih operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.