vizual za epromet link

Zbog učestalih upita i zabrinutosti naših građana u svezi sve većeg broja zaraženih stabala palmi „crvenom palminom pipom“ (lat. Rhynchophorus ferrugineus – Olivier) na području Grada Supetra, donosimo priopćenje kako slijedi:

Grad Supetar već niz godina, praktički od pojave „crvene palmine pipe“  u Republici Hrvatskoj, a koja je kod nas prvi put uočena 2011. god., preventivno (do tri puta godišnje) tretira stabla palmi koja se nalaze na javnim površinama.  Od ove godine započeli smo kurativno tretiranje (do pet puta godišnje) zbog nastavnog širenja navedenog štetnika.

Sadašnji problem su stabla palmi, a radi se pretežito o vrsti palme „phoenix“, koja se nalaze na zemljištima u vlasništvu privatnih osoba. Naime, prema našim saznanjima vrlo rijetko i nikako se te palme tretiraju sredstvima za zaštitu od štetočina. Kemijska sredstva koja se mogu koristiti kao fitosanitarna zaštita protiv „crvene palmine pipe“ su insekticidi na bazi; imidakloprida, abamektina i klorpirifosa, a to su npr. BOXER 200SL i CONFIDOR SL200 koji imaju istu djelatnu tvar - imidakloprid i PYRINEX (klorpirifos) koji se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama.
Isto tako, moguće je angažirati i neke od specijaliziranih tvrtki kao što su: CIAN, ID 90 ili Parkovi i nasadi iz Splita.

Budući „crvena palmina pipa“ vegetira tijekom zime, kemijski tretman tijekom godine preporučava se obavljati laganim prskanjem tjemena palme (ne listova) od mjeseca ožujka do studenog u razmaku od 30-40 dana.
Ukoliko se primijeti djelomična zaraženost pojedinog stabla, tada se prije prskanja treba obaviti dendrokirurgija, odnosno uklanjanje zaraženih listova sve do zdravih, pri čemu je bitno da je vegetativni vrh zdrav, odnosno bez uboda i ličinki.
U slučaju potpune devastacije stabla, potrebno je obaviti odstranjivanje listova pri čemu je potrebno iste odrezati cca. 60-80 cm od šireg dijela (peteljke), a onda taj odrezani dio zajedno sa zaraženim tjemenom zakopati u zemlju na što većoj dubini. Isto tako, prije rezanja tjemena palme isti treba prekriti plastičnom folijom, tkaninom ili gustom mrežom kako ne bi tokom odstranjivanja i transporta do mjesta zakopavanja, došlo do izlijetanja i širenja štetnih organizama.
Ne preporučava se spaljivanje, jer ono predstavlja dugotrajan proces, a budući je drvo palme dobar toplinski izolator ostavlja mogućnost preživljavanja štetnog organizma.
Ostatak nezaraženog debla i listova moguće je zbrinuti na deponiju biljnog otpada „Milovica“.

Budući je pilanje i transport stabla palme, težak i kompliciran proces koji zahtjeva profesionalnu opremu i znanje, savjetujemo Vas da za isto angažirate pripadnike našeg DVD-a Supetar ili pak Komunalnog društva „GRAD“ d.o.o., a sve kako bi se cijeli postupak proveo sukladno „Akcijskom planu za suzbijanje i sprječavanje širenja crvene palmine pipe na palmama“ donesenog od strane Ministarstva poljoprivrede, Uprave kvalitete hrane i fitosanitarne politike.

Odredbama članka 6. Zakona o biljnom zdravstvu (NN br. 75/05, 25/09 i 55/11) propisano je da posjednici bilja moraju provoditi redovite mjere pregledavanja i zaštite tog bilja od štetnog organizma, međutim svjesni činjenice da potpuno uklanjanje stabla palme predstavlja poveći i neplanirani financijski trošak za naše građane, Grad Supetar je pokrenuo postupak za donošenje Odluke o sufinanciranju troškova fitosanitarnih mjera za suzbijanje crvene palmine pipe,  o čemu će javnost biti naknadno obavještena.